Een burn-out gaat niet vanzelf over

Een burn-out is een lichamelijke en geestelijke reactie op een lange periode van hoge (werk-) druk of stressvolle omstandigheden. Wie geen tijd krijgt of neemt om van stress te herstellen, raakt emotioneel en lichamelijk uitgeput. Als overspannenheid langdurig is en ernstige vormen aanneemt, spreken we van een burn-out. Burn-out betekent letterlijk opgebrand.

Niet zeuren maar doorgaan

Het zijn vaak de mensen met een sterk karakter en een groot doorzettingsvermogen die hun grenzen overschrijden. De niet-zeuren-maar-doorgaan-mensen negeren hun klachten. Ze willen anderen en zichzelf niet teleurstellen, grijpen naar de fles als ze niet kunnen slapen en slikken paracetamol en maagtabletten alsof het snoepjes zijn. Ze gaan door, door, door. Totdat het op een dag mis gaat. Een burn-out sluipt er langzaam en ongemerkt in.


Er is een oplossing

Voor zowel werknemer als werkgever is gezonde werkhervatting belangrijk. Werk is veel meer dan alleen je brood verdienen. Werk geeft ons sociale contacten, zelfwaardering, vaak ontplooiing en ontwikkeling, maar ook geld en status. Werk geeft, kortom, zingeving en is daarmee een belangrijke bouwsteen van onze identiteit, van wie wij zijn. Daarom is het belangrijk dat werk en privé met elkaar in balans zijn.

Het ‘Behandelprotocol Burn-out’ gaat uit van herstel in fasen. In de eerste fase ligt de nadruk op vermindering van klachten. De tweede fase is gericht op het aanleren van vaardigheden en onder controle brengen van gedachten. In de derde fase gaat het om werkhervatting en terugvalpreventie.

Kom gewoon even langs

Veel mensen vinden het moeilijk om over hun klachten te praten. Ze schamen zich en zijn onzeker. Dat is begrijpelijk, maar helemaal niet nodig. U kunt altijd vrijblijvend een gesprek aanvragen, zonder dat het u tot iets verplicht.

Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak.