Stress: blijf er niet mee zitten

Iedereen ervaart wel eens stress. Voor een examen, een sollicitatiegesprek, een huwelijk of een andere spannende gebeurtenis. Deze stress hoort bij het leven en kan helemaal geen kwaad. Integendeel: het houdt ons alert en actief. Wie echter te lang onder stress staat zonder dat er tijd is om te herstellen, raakt overbelast, uitgeput en kan overspannen en uiteindelijk zelfs burned-out raken.

U kunt stress ervaren door dagelijkse irritaties, bijvoorbeeld geluidsoverlast van de buren. Ook kan het zijn dat er voor langere tijd hoge eisen aan u worden gesteld. U zorgt bijvoorbeeld voor een ziek familielid, u heeft problemen op uw werk of met uw studie. Tot slot zijn ook ingrijpende gebeurtenissen een bron van stress. Denk aan echtscheiding, verhuizing, overlijden van een geliefde, ongeval, maar ook iets moois als het krijgen van een kind kan veel stress geven.


Klachten

Mensen die onder grote stress staan, kunnen verschillende klachten krijgen. Lichamelijke klachten die vaak worden genoemd zijn vermoeidheid, buikpijn, hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, eczeem, slaapproblemen. Psychische klachten die vaak optreden zijn prikkelbaarheid, opgejaagd gevoel, stemmingswisselingen, piekeren, gevoelens van angst, lusteloosheid, besluiteloosheid, gebrek aan zelfvertrouwen en schuldgevoelens.

De verhouding draaglast en draagkracht is helemaal uit balans. Langzaam ontstaat er een vicieuze cirkel. De spanning loopt verder op. Daardoor slaapt u nog slechter, u rookt meer, drinkt meer. U eet te veel, of juist te weinig. En u gaat zich nog slechter voelen. U heeft geen zin meer in seks en gaat sociale contacten uit de weg.

Blijf er niet mee zitten

Stress kan uw leven behoorlijk moeilijk maken. Stress vergalt uw levensvreugde. Stresscounseling kan u helpen stress het hoofd te bieden. Komt u gerust eens langs voor een kennismakingsgesprek. Het is gratis en verplicht u tot niets.

Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak.